Vastuullinen matkailu, mitä se tarkoittaa?

Vastuullinen matkailu tarkoittaa matkustamista ja turismia, jossa otetaan huomioon sekä ympäristön, paikallisten kulttuurien että talouden kestävän kehityksen periaatteet. Se pyrkii minimoimaan matkailun haitalliset vaikutukset ja maksimoimaan sen positiiviset vaikutukset niin luonnolle kuin paikallisille yhteisöille.

Matkailun osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 8 prosenttia. Ei ole koskaan ollut tärkeämpää aikaa omaksua vastuullista matkailua.

Ilmastokriisin kiihtyessä ja äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyessä vastuullisen matkailun käsite on saanut kannatusta. Matkailun osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 8 prosenttia. Tämä hiilijalanjälki johtuu useista toiminnoista, kuten lentomatkoista, veneretkistä, matkamuistotuotannosta ja majoituksesta.

Mitä tulee ympäristöön, kulttuurin säilyttämiseen ja sosioekonomisiin vaikutuksiin, vastuullinen matkailu tarjoaa kestävän ja eettisen lähestymistavan matkustamiseen, joka hyödyttää sekä matkailijoita että heidän vierailemiaan kohteita.

Ympäristömatkailu edellyttää muun muassa seuraavia käytäntöjä:

  1. Ympäristön kunnioittaminen: Matkailijat voivat vähentää ympäristökuormitustaan esimerkiksi käyttämällä julkisia liikennevälineitä, välttämällä kertakäyttöisiä muovituotteita ja suosimalla ekologisia majoitusvaihtoehtoja.
  2. Paikallisen kulttuurin tukeminen: Vastuullinen matkailija arvostaa ja kunnioittaa matkakohteen kulttuuria, perinteitä ja tapoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi paikallisten tuotteiden ja palveluiden suosimista, jotta raha jää kohteeseen ja tukee paikallista elinkeinoa.
  3. Eläinten ja luonnon suojelu: Eläinten hyvinvointi ja luonnon säilyttäminen ovat keskeisiä vastuullisen matkailun osa-alueita. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eläinturismista pidättäytymistä, joka vahingoittaa eläimiä, ja luonnonsuojelualueiden sääntöjen noudattamista.
  4. Oikeudenmukaisuus ja eettisyys: Matkailun tulee olla oikeudenmukaista paikallisia kohtaan, eikä se saa riistää tai hyväksikäyttää heikommassa asemassa olevia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi reilun kaupan tuotteiden tukemista ja varmistamista siitä, että matkailuun liittyvissä töissä noudatetaan asianmukaisia työolosuhteita.

Vastuullinen matkailu pyrkii myös vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kannustaa matkailijoita kompensoimaan hiilijalanjälkeään esimerkiksi istuttamalla puita tai tukemalla kestävän kehityksen projekteja.

MATKALLE MENOSSA? METZ SARJAN LENTOREPUT VALMISTETU KIERRÄTETYISTÄ JUOMAPULLOISTA.

TILAA EKOLOGINEN JA KESTÄVÄ METZ REPPU TÄÄLTÄ.

Päävalikko