Ympäristöystävälliset kuljetusvaihtoehdot vastuulliselle matkailijalle

Matkustaminen on aina ollut loistava tapa tutustua uusiin kulttuureihin, nauttia luonnosta ja kokea elämän erilaisia puolia. Samalla matkailu kuitenkin aiheuttaa ympäristövaikutuksia, joista suurin osa liittyy juuri liikkumiseen. Vastuullinen matkailija haluaa vähentää hiilijalanjälkeään ja valita ympäristöystävällisempiä liikkumismuotoja matkustaessaan. Tässä blogissa käsittelemme eri tapoja liikkua kestävästi matkustaessa.

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne on yksi helpoimmista ja usein myös ekologisimmista tavoista liikkua matkakohteessa. Bussit, raitiovaunut, junat ja metroverkostot kuljettavat suuria määriä ihmisiä pienemmällä energiankulutuksella verrattuna yksityisautoiluun. Lisäksi julkisen liikenteen käyttäminen antaa mahdollisuuden elää paikallisen arjen keskellä ja nähdä matkakohde aivan uudesta näkökulmasta.

Vinkki: Suunnittele reittisi etukäteen ja tutustu paikallisiin lippujärjestelmiin. Monissa kaupungeissa voit hankkia päivälippuja tai matkakortteja, jotka helpottavat liikkumista ja tekevät siitä edullisempaa.

Pyöräily on ekologinen tapa nähdä matkakohteesi.

Pyöräily

Pyöräily on erinomainen tapa liikkua erityisesti kaupungeissa tai luonnonkauniissa maaseutumaisemissa. Pyöräily on päästötöntä ja liikuntaa tarjoava vaihtoehto, joka mahdollistaa myös pysähtymisen ja maisemista nauttimisen joustavasti. Monet kaupungit ovat kehittäneet pyöräilyinfrastruktuuriaan ja tarjoavat vuokrapyöriä matkailijoiden käyttöön.

Vinkki: Selvitä, onko matkakohteessasi pyöränvuokrauspalveluja tai kaupunkipyöräjärjestelmiä. Pyöräilijälle kannattaa myös varata kevyt reppu ja paikalliskartta, jotta pääset tutustumaan paikkoihin vaivattomasti.

Kävely

Kävely on ympäristöystävällisin liikkumismuoto. Se ei vaadi energiaa, on täysin päästötöntä ja samalla erinomainen tapa tutustua kohteeseen syvällisemmin. Kävelessä huomaa yksityiskohdat, joita muuten ei ehkä huomaisi, kuten pieniä paikallisia kahviloita, arkkitehtuuria tai luonnon kauneutta. Useat kohteet ovat kompakteja ja helposti käveltävissä, varsinkin Euroopan historiallisissa kaupungeissa.

Vinkki: Pue mukavat kengät ja varaa riittävästi aikaa! Kävelykierrokset paikallisen oppaan johdolla voivat myös avata uusia näkökulmia kohteeseen.

Juna

Junamatkailu on yksi mukavimmista ja ekologisimmista tavoista kulkea pidempiä välimatkoja. Monet Euroopan ja Aasian maat ovat kehittäneet nopeat ja energiatehokkaat junaverkostot, jotka tarjoavat matkustajille mahdollisuuden nähdä maisemia ja matkustaa mukavasti ilman lentämisen hiilidioksidipäästöjä. Sähköjunat erityisesti ovat ympäristöystävällisiä verrattuna lentämiseen tai autolla ajamiseen.

Vinkki: Tutustu Interrail- tai vastaaviin lippuvaihtoehtoihin, jos matkustat useiden maiden välillä. Junamatkailu mahdollistaa rentoutumisen maisemien äärellä ja pääsyn suoraan kaupunkien keskustoihin ilman lentokenttien pitkiä odotusaikoja.

Sähköajoneuvot ja kimppakyydit

Sähköautot ja muut sähköllä toimivat ajoneuvot ovat yleistymässä matkailijoiden keskuudessa, ja useissa kaupungeissa on tarjolla sähköautojen vuokrauspalveluita. Jos auton vuokraaminen on välttämätöntä, sähköajoneuvo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin perinteinen polttomoottoriauto. Kimppakyydit ja yhteiskäyttöautot ovat myös hyvä tapa vähentää hiilijalanjälkeä, kun useampi ihminen jakaa saman ajoneuvon.

Vinkki: Jos matkustat kohteisiin, joissa on heikompi julkinen liikenne, harkitse sähköauton vuokraamista tai käytä kimppakyytiä. Sovellukset, kuten BlaBlaCar, voivat helpottaa kimppakyytien löytämistä.

Purjehdus

Vesiseikkailuihin purjehdus tarjoaa kestävän tavan matkustaa valtamerien yli tai tutkia rannikkoalueita. Toisin kuin polttoainekäyttöiset veneet, purjeveneet luottavat tuuleen, mikä tekee niistä vihreämmän vaihtoehdon ympäristötietoisille matkustajille. Monet ekomatkayritykset tarjoavat myös meren suojelua painottavia purjeveneelämyksiä. Saaristohyppelyt saarelta toiselle, tarjoaa usein mahdollisuuden käyttää purjealusta.

Sähköskootterit

Monissa kaupungeissa sähköskoottereista on tullut hauska ja ympäristöystävällinen tapa liikkua. Näitä skoottereita voi usein vuokrata ja ne ovat kätevä vaihtoehto lyhyille matkoille. Ne sopivat täydellisesti vähentämään auton käyttöä kaupunkialueilla ja vähentämään ruuhkia ja päästöjä.

Matkalaukut, reput, ja käsilaukut matkallesi Triptek.eu verkkokaupasta!

Vältä lentämistä

Lentäminen on yksi suurimmista yksittäisistä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista matkailun saralla. Lentämisen välttäminen on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää matkailun ympäristövaikutuksia. Vaikka lentäminen on usein nopea ja kätevä tapa matkustaa, se kannattaa korvata junamatkoilla, linja-autoilla tai muilla maata pitkin kulkevilla vaihtoehdoilla aina, kun mahdollista.

Vinkki: Jos lentäminen on välttämätöntä, harkitse suorien lentojen varaamista, sillä välilaskut lisäävät lentomatkan päästöjä. Kompensoi lentopäästöjä, jos siihen on mahdollisuus.

Päätelmä

Vastuullinen matkailija valitsee ympäristöystävälliset liikkumismuodot ja pyrkii minimoimaan matkustamisen aiheuttaman ympäristökuorman. Käyttämällä julkista liikennettä, pyöräilemällä, kävelemällä ja valitsemalla kestävät vaihtoehdot, voit matkustaa vastuullisesti ja samalla nauttia seikkailuistasi täysin siemauksin. Seuraavalla matkallasi, kokeile uutta, kestävämpää tapaa liikkua – ympäristö kiittää!

Lue matka-aiheiset muut blogimme täältä!

Päävalikko