Sähköt ulkomailla, mitä otettava huomioon?

Sähköt ulkomailla voivat vaihdella useilla tavoilla, joten on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen matkalle lähtöä:

Pistoke tyypit vaihtelevat usein ulkomailla, tarkista matkakohteesi pistoketyyppi ennen matkaa.
  1. Jännite ja taajuus: Eri maissa käytetään eri jännitettä ja taajuutta sähkölaitteille. Esimerkiksi Suomessa käytetään 230 V ja 50 Hz, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa käytetään 120 V ja 60 Hz. Ennen kuin käytät sähkölaitteitasi ulkomailla, varmista, että ne ovat yhteensopivia kyseisen maan jännitteen ja taajuuden kanssa. Monissa laitteissa, kuten puhelimen latureissa, on nykyään automaattinen jännitteen säätö, mutta tarkistaminen on silti tärkeää. Lue virallinen matkailijan sähkö-opas.
  2. Pistorasiat ja adapterit: Pistorasiat vaihtelevat eri maissa. Suomessa käytössä oleva Europlug (tyyppi C) ei toimi kaikissa maissa, joten saatat tarvita matkalle mukaan adapterin, joka sopii kyseisen maan pistoketyyppiin. Yleisimmät pistorasiatyypit maailmalla ovat tyyppi A ja B (esim. Yhdysvallat ja Japani), tyyppi G (Iso-Britannia), tyyppi I (Australia) ja tyyppi F (useimmat Euroopan maat).
  3. Sähköverkon laatu: Joissain maissa sähkönjakelu voi olla epävakaampaa, ja sähkökatkot voivat olla tavallisia. Jos olet matkustamassa maahan, jossa sähkökatkot ovat yleisiä, voi olla hyödyllistä varautua varavirtalähteillä, kuten varavirtalatureilla (power banks) tai laitteilla, joissa on sisäänrakennettu akku.
  4. Turvallisuus: Joissain maissa sähköverkon turvallisuusstandardeissa voi olla eroja, ja tietyissä kohteissa voi olla riski virtapiikeistä tai huonosti maadoitetuista pistorasioista. Virtapiikkien suojalaitteet tai ylijännitesuojat voivat olla hyödyllisiä.

Virallinen matkailijan sähkö-opas lataa ja lue ilmaiseksi, täältä!

Varaudu siis siihen, että laitteesi eivät välttämättä ole suoraan yhteensopivia kaikissa maissa ilman sopivia adaptereita tai jännitemuuntajia. Tarkista aina matkakohteen sähköjärjestelmät ennen lähtöä!

Päävalikko