Käsimatkatavarat – 5 tärkeää kysymystä ennen lentolipun varaamista

Ilmaiset käsimatkatavarat ovat olleet jo pitkään ilmeinen osa lentolippuja, mutta ei enää. Lentoyhtiöiden matkatavarasäännöt ovat yhä monimutkaisempia, minkä vuoksi niihin on kiinnitettävä enemmän huomiota lentoa valittaessa. Vältä epämiellyttäviä yllätyksiä lisäsakkojen tai lisämaksujen muodossa lentoasemalla ja katso 5 tärkeintä seikkaa, jotka kannattaa tarkistaa lentolippua ostettaessa.

Lentoyhtiöiden matkatavarasäännöt vaihtelevat lippuluokittain, ole siis tarkkana ennen lentolipun varaamista!

Mikä tärkeintä, sisältyykö käsimatkatavarat lentolipun hintaan?

Useimmilla perinteisillä IATA lentoyhtiöillä käsimatkatavarat voi edelleen ottaa mukaan, mutta poikkeuksiakin on! Esim Ryanairin lennoilla tavallinen matkustaja voi ottaa kyytiin maksutta vain yhden pienemmän käsimatkatavaran, joiden mitat ovat 40 x 20 x 25 cm, kun taas Wizzairilla on hieman isompi matkatavara, jonka mitat ovat 40 x 30 x 20 cm. Kotimaisella Finnairilla ilmainen käsimatkatavara koko on 40 cm x 30 cm x 15 cm. Näihin mittoihin sisältyy kannettavan tietokoneen laukku, käsilaukku, pieni reppu tai matkalaukku, mutta ei tavallinen käsimatkatavaralaukku. Matkalaukun tai 55x40x30cm kokoisen repun lisäämiseksi lennoille sinun on ostettava ylimääräinen Priority-taso mm Ryanairilta, Finnairilta Economy Classic luokan taso, vaihtelee lentoyhtiöittäin. Monitoimiset hybridi matkalaukut matkallesi täältä.

Kuinka monta käsimatkatavaraa sisältyy hintaan?

Useimmilla suurilla IATA lentoyhtiöillä on hinnassaan kaksi käsimatkatavaraa – matkalaukun lisäksi löytyy myös pieni henkilökohtainen tavara (käsilaukku, kannettavan tietokoneen laukku, sateenvarjo, kamera jne.). Helsingistä lentäviä lentoyhtiöitä ovat AirBaltic, Lufthansa, KLM ja muut – jokainen lupaa ottaa kaksi tuotetta ilmaiseksi. Halpalentoyhtiöillä (esim. Ryanair ja Wizzair) on yhden tavaran raja ja tämän yhden tavaran on oltava pienempi kuin käsimatkatavaralaukku. Myös Finnairilla vain yksi käsimatkatavara ilmaiseksi, superlight lippuluokassa.

FINNAIRin uudet matkatavara säännöt muuttuvat lippuluokan mukaan, koko ja painorajoituksittain. Ole tarkkana!

Mitkä ovat valitun lentoyhtiön käsimatkatavaroiden mitat?

Monet lentoyhtiöt ovat asettaneet omat mitat, joten ne kannattaa aina tarkistaa. Jos olet vielä päättämässä, minkä käsimatkatavaran valitset, suosittelemme käyttämään IATA määrittelimä mittoja 55 × 40 × 20 cm. Sama koko sopii mm Lufthansan, Finnairin, LOTin, British Airwaysin, KLM, Air Balticin ja Easyjetin lennoille. Kun lennät Priority tai Economy classic tasolla, ne ovat myös yhteensopivia useiden halpalentoyhtiöiden matkatavara rajoitusten kanssa. HUOM! Huomioi matkatavarasääntöjä lukiessasi, että myös pyörät ja kahva sisältyvät mittoihin! Voit laittaa matkatavarasi lentokentän
matkatavaramittaustelineeseen tarkistusta varten.

Verkkokaupastamme lentoreput lennoillesi mittojen mukaan, katso ja tilaa täältä!

Käsimatkatavaroiden paino – kuinka paljon on sallittua?

Tärkeintä on huomioida, että painorajoituksen tulee mahtua kaikkiin käsimatkatavaroihin. Tämä tarkoittaa, että vaikka sekä matkalaukku että käsilaukku ovat sallittuja, niiden yhteispainon on oltava normaalin rajoissa. Mm Finnairilla yhteispaino vaihtelee lippuluokan mukaan 10/8kg. Esimerkiksi AirBalticin matkalaukun ja käsilaukun kokonaispaino ei saa ylittää 8 kg (vaikka painoraja voidaan nostaa 12 kiloon lisämaksusta). Normaali painoraja on 8-10 kiloa, LOT sallii 12 kiloa, British airways yht 23kg.

Kuinka paljon matkatavarasi ja matkalaukkusi painaa?

Käsimatkatavaroiden tapauksessa päänsärky ei yleensä johdu niinkään matkatavaroiden koosta kuin sen painosta. Kovakantiset laukut ja matkalaukut painavat tyhjänä vapaasti 2-4 kg, joskus jopa enemmän. Jos matkustat lentoyhtiöllä, joka sallii kuljettaa vain 8 kg käsimatkatavaroita, pelkkä matkalaukku on jo puolet sallitusta. Jos haluat ottaa matkalle mukaan myös kannettavan laturilla, niin vaatteille ja muulle tavaraa ei käytännössä ole jäljellä.

Hyvä vaihtoehto on valita lentokoneen käsimatkatavaraksi reppu. Se on tyhjänä jo huomattavasti kevyempi kuin monet matkalaukut, joten voit ottaa enemmän tavaroita mukaasi – riippumatta siitä, minkä lentoyhtiön kanssa lennät. Cabin Max reput lennoillesi täältä.

Lue ja lataa matkailijan ilmainen sähkö-opas täältä.

Matkoilla maailmalla hälytysnumerot vaihtelevat maittain, katso eri maiden tarpeelliset hälytysnumerot täältä.

Päävalikko