Erilaiset telttatyypit

Telttoja on kaikkia muotoja ja kokoja. Käytä alla olevia oppaita ja linkkejä tutkiaksesi kunkin teltan edut ja puutteet.


Harjateltta, retkiteltta, kaariteltta

Tämä on klassinen teltan muoto, jonka lapsi voi mahdollisesti piirtää koulussa kuvatakseen telttailua, leirintäalue lomaa. Sen molemmissa teltan päissä on navat ja joskus ristipylväs – harjanne – joka tekee teltan harjanmuotoisen katon, josta nimi tulee. Teltan kulmissa, nurkissa kiinnitysnarut sekä päissä pylväiden kiinnitysnarut. Harjateltat ovat eräretkeilijöiden, ulkoilijoiden suosissa yhä tänäkin päivänä, toki nimikin on eri, retkiteltta.

Harjateltat ovat huomattavan vakaita ja vaihtelevat pienistä yhden hengen teltoista aina suuriin joukkotelttoihin. Ne on helppo pystyttää ja purkaa, nykyään niitä käytetään usein esim punaisen ristin leireillä.

Harjateltan suurin haittapuoli on lakikorkeudessa – jopa suurimmissa teltoissa korkeus teltasta on rajoitettu. Tällä tosin ei ole merkitystä, kun käytät telttaa yksinomaan nukkumiseen, mutta tekee siitä vähemmän ihanteellisen majoittua, jos et voi kävellä sisällä, vaikeuttaa mm pukeutumista.

Tilaa uudet kaariteltat, harjateltat täältä.


Dome tents eli kupoliteltat

Eurotrail kupoliteltat tunnetaan laadusta


Näet tänäpäivänä paljon joustavia ja vettähylkiviä kupolitelttoja leirintäalueilla. Kupoliteltan perusmuoto taivuttaa joustavan telttakepin puoliympyräksi, jonka molemmat päät on kiinnitetty vahvaan teippiin tai nauhahihnaan. Ne kulkevat teltan pohjan yli, usein osana pohjakerrosta. Kaksi keskellä toisensa ylittävää joustavaa pylvästä antaa neliömäisen kupolin, kolme pylvästä kuusikulmion. Sivut ovat pystysuorempia, joten kokonaiskorkeus on parempi laajemmalla lattia-alueella kuin harjateltassa.

Vakaus on hyvää pienemmissä malleissa, mutta toisin kuin harjateltta, kupolien kantavuus voi heikentyä, kun ne kasvavat kooltaan liian suuriksi teltoiksi. Kupoliteltat ovat kompakteja ja helppokäyttöisiä, siksi niitä on yleisimmin käytössä kalastusretkillä, eräretkillä, leirintäalue telttoina.

Suosittuja ne ovat myös tapahtuma telttoina, festivaalitelttoina, lisätelttoina mökeillä. Tilaa kupoliteltta seuraavlle camping matkallesi täältä.


Pop-up automaatti teltat

Pop up teltat ovat suosittuja tänä päivänä, helppo pystyttää ja kasata.


Uusinta telttailu- ja leirintäalue lomailussa ovat ns pop-up automaattiteltat. Pika-teltat tai pop-up teltat valmistavat useat tehtaat ja toimittajat, ja ne ovat uusimpia telttavalikoimassa, jotka lähes pystyvät pystyttämään itsensä automaattisesti. Pitkä, kelattu, jousitettu runkokehikko on asennettu/integroitu pysyvästi teltan kankaan sisään. Kiertämällä runkoa teltasta tulee pyöreä paketti, jolloin sen säilytys on myös helppoa.


Kasaaminen – Vapauta kiinnitysjousi, joissakin malliessa voit tehdä teltan kokoamisen esimerkiksi heittämällä koko teltan ilmaan. Saapuessaan maahan se on jo auennut käyttökelpoiseksi pop-up teltaksi, vain maa kiinnitys puuttuu, helppoa. Teltan jousitettu runko muuttaa kangaspussin erittäin tyylikkääksi ja käytännölliseksi teltaksi.

Hieman aikaa sitten olisimme sanoneet, että nämä teltat sopivat todella vain hyviin sääolosuhteisiin, mutta viimeaikainen kehitys on tehnyt niistä paljon vankempia. Sisäteltat ja nukkumistilat mahdollistavat jopa teltat viidelle hengelle.

Monia pop-up telttoja pidetään silti parhaiten yönä tai pari festivaalilla tai lapsille erilliseksi ns aputeltaksi, kun sinä nukut rauhassa pääteltassa. Tilaa pop-up teltta täältä.


Tunneliteltat, perheteltat


Kupolit eivät välttämättä anna suurinta määrää käyttökelpoista tilaa, joten toinen tapa käyttää joustavia pylväitä on sitoa ne puoliympyröiksi ja asettaa ne riviin tunneliteltaksi. Tunnelitelttojen rakenne on hyvin yksinkertainen, niiden mukana tulee tukevat kaaren muotiset telttakepit, pylväät, jotka asetetaan integroituihin telttapylväs kanaviin.

Helppoa pystyttämistä ja telttailua. Osassa malleista ne ovat jo valmiina asetettuin paikoilleen, tunneliteltan pystyttäjälle jää vain vetää koko tunneli auki koko pituudelta. Tunnelitelttoja on valtavasti erikokoisia ja tyylikkäitä, ja ne ovat kenties yleisin perheen telttailumuoto, joka löytyy nykyään useimmilta leirintäalueilta, mökeiltä. Tunneliteltan, perheteltan suurin etu on käytännöllisyys.


Tunneliteltat ovat pitempiä, korkeampia kuin tavalliset kupoliteltat. Tunnelitelttojen muoto tekee niistä herkempiä tuulenpuuskille, mutta todellinen makuutila on suurempi ja helpompi olla sisällä, jopa seisaltaan. Tunneliteltat tarvitsevat yleensä pystytykseen tasaisen alustan, niitä ei voida kasata kiviselle tai muuten epätasaiselle maastolle.

Tunneliteltta ovat yleensä henkilömäärältään alk 3-4 hengelle, jopa lähes yli 10 henkilön tunnelitettoja on olemassa. Tilaa tunneliteltta, perheteltta seuraavalle matkallesi täältä.


Asuntovaunu teltat, perävaunuteltat, matkailuautoteltat


Klassiset asuntovaunuteltat, joita ovat myös ns etuteltat, ja katokset, markiisit. Nimiä on useita; asuntovaunun etuteltta, talviteltta, osateltta, kesäteltta, A-mitta teltta, kokoteltta, huvilateltta, markiisi, katosteltta. Yleensä asuntovaunuteltta termiä käytetään malleihin, joissa suurin osa teltan tai markiisin seinistä on kangasta.

Telttakangas itsessään asuntovaunuteltoissa, matkailuautoteltoissa on nykyään hyvin laadukasta vedenkestävää ja vettähylkivää telttakangas materiaalia. Peräkärryteltta kootaan joko perävaunusta suoraan tai sen päälle. Perinteiset
kootaan asuntovaunun etuteltaksi kuten perinteisetkin huvilateltat tms. Itse asiassa paikan päällä.

On usein vaikea kertoa, minkälaista asuntovaunuteltta mallia katselet. Onko asuntovaunu teltta vai suuri runkoteltta, huvilateltta?

Peräkärryteltat; Joskus ainoa vihje on teltan reunasta ulkoneva vetokoukku, perävaunu teltoissa on maanpäälliset vuoteet tai ne on integoritu peräkärryyn. Ne yleensä taittuvat perävaunun rungosta.

Usein on mahdollista asentaa peräkärryteltan alle ylimääräisen, viihtyisä makuutila. Suuremmissa yksiköissä asuntovaunuteltoissa, huvilateltoissa on lisäksi sisätelttoja. Ne lisää tilaa nukkumiselle ja ne lisäävät mukavuutta majoittumiselle leirintäalueille.

Suuri etu asuntovaunu, matkailuauto teltoissa on, että sinulla on yleensä markiisi ja/tai aurinkoteltta, joka kaksinkertaistaa asuntovaunun tarjoaman tilan. Mahtavat telttatilat tekevät leirintäalue elämästä oikean loman, ja lisää mukavuutta. Tilaa asuntovaunuusi tai matkailuautoosi etuteltta, markiisi, täältä.


Pakettiautoteltat


Pakettiautoihin asennettava teltat tarjoavat käytännöllisyyttä lomailijalle, majoittumiseen leirintäalueille, tai vaikka eräretkille ulkoiluun. Nykyään on useissa perheissä ns kakkosautona pakettiauto. Pakettiautoihin on nykyään saatavilla etutelttoja, kylkitelttoja sekä takatelttoja, takaluukkuun kiinitettäväksi.

Van/Bus tents, pakettiauto ja bussiteltat lisäävät pakettiauton käyttömahdollisuuksia, se ei ole enään vaan isännän työkalu, vaan pakettiautolla voi mennä myös matkoille. Lisäämällä teltan saat siitä kätevän lomakodin leirintäalueille, camper van, kuten Englanniksi sanotaan. Tilaa pakettiautoosi teltta täältä.


Suihkuteltat, pukeutumisteltat, wc teltat, näkösuojateltat

Eurotrail varasto, suihkuteltat


Yleiset kylpyhuoneet tai wc tilat- tai siistit sellaiset ovat mahdollisesti harvinaisia, kun vierailet syrjäisissä paikoissa tai yleisillä leirintäalueilla loma sesonkina. Niin sanotut yksityisyysteltat, privacy tents, toimii pukuhuoneena, wc-tilana ja suihkutelttana leirintäalueilla, retkeillessä. Ne menee pieneen tilaan, jopa reppuun, asuntovaunuun ja sopii myös rantamatkoille.

Tarpeeksi tilava suihkuteltta, wc teltta on sopiva niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin, näkösuojateltat ovat välttämättömiä jokaiselle ulkoiluretkelle tai camping tai karavaanimatkalle. Yksityisyysteltta, privacy teltat on yleensä malliltaan korkea teltta, jossa riittävästi tuuletusaukkoja, jotka peitetty.

Nämä teltat tarjoavat matkailijalle turvallisen ja suojaisan telttatilan, joko suihkua, wc käyntiä tai pukeutumista varten. Riittävät maakiinnitykset tolpilla, pitävät ne tukevasti maastossa kovasta tuulesta huolimatta, kun taas vedenkestävät tai vedenpitävät rungot pitävät sisätilat kuivina. Tilaa suihkuteltta, wc teltta täältä.


Varastoteltat, varastointiteltat, säilytysteltat


Varastoteltat ovat optimaalinen varastoratkaisu monenlaisiin tarkoituksiin matkallasi, lomallasi. Se on samalla käytännöllinen kuin myös taloudellinen ratkaisu. Niillä on useita kutsumanimiä. Varastoteltat, varastoteltta, säilytysteltat, telttakatos, autoteltta, autoteltat.

Varastotelttoja on useita eri malleja, on erikseen kiinnitettävät tai vapaasti seisovia. Osa teltoista integroidaan kiinnityksellä asuntovaunun, retkeilyauton tai asuntoauton jatkoksi peräosaan ulkopuolelle. Varastoteltassa, säilytysteltassa, etuteltassa voit lomasi aikana säilyttää esim polkupyöriä, skoottereita, lastenvaunuja, mopoja, matkalaukkuja jne.

Telttakatos, varastoteltta suojaa matkatavaroitasi sään vaihteluilta. Ehkäisee pitäkyntisiltä leirintäalueilla tai retkillä maastossa, koska eivät ole näkyvissä. Varastotelttojen vedenpitävyys on hyvä tarkistaa ennen hankintaa, sekä yhteensopivuus asuntovaunusi, asuntoautosi, pakettiautosi kanssa. Tilaa varastoteltta täältä .

Verkkokaupastamme yli 1200 tuotetta sekä tarviketta camping ja karavaani matkoille, tutustu tuotteisiin täällä.

Päävalikko