Koiran kuljetus turvallisesti automatkoilla

Jos olet lyhyellä automatkalla tai pitkällä automatkalla, saatat huomata, että koirasi ei ole kovin suuri automatka fani, vaan ahdistunut. Koirasi ahdistus tai stressi saattaa tehdä houkuttelevaksi istuttaa heidät ajoneuvosi etuosassa olevaan jalkatilaan tai irrallaan tavaratilaan.


Mutta kuten liikenneturva korostaa; autonkuljettaja ei ajaessaan saa pitää
lemmikkiä sylissään. Henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa tai auton takatilassa häkissä tms. Jos koira matkustaa auton matkustamon tiloissa, on turvallisin tapa matkustaa se, että koira kytketään laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille.


Auton kuljettajan vastuulla on:
”Varmistaa, että koirat tai muut eläimet ovat asianmukaisesti kiinnitettyjä, jotta he eivät voi häiritä kuljettajaa ajon aikana tai vahingoittaa kuljettajaa tai muita matkustajia, jos joudut tekemään äkkipysähdyksen, äkkijarrutuksen.”
Jos joudut auto onnettomuuteen ja koira tms lemmikki häiritsi sinua ajon aikana, tätä voidaan pitää lain silmissä ”liikenteen vaarantamisena”. Tällöin tämä mahdollisesti vaikuttaa myös vakuutuksiisi ja vakuutuskorvausten määrään
onnettomuuden sattuessa.


Kuinka sinun tulisi kuljettaa koirasi, lemmikkisi autossa?
On olemassa useita turvatoimenpiteitä ja autotarvike tuotteita, joiden avulla voit matkustaa koirasi kanssa turvallisesti autossa. On tärkeää, että valitset lemmikkisi kannalta sopivan ja mukavan ratkaisun ja että kiinnitysjärjestelmä on asennettu ja kiinnitetty oikein ajoneuvoon.


Kuljetuslaatikko: Koiran kuljetuslaatikko auttaa pitämään heidät turvassa autossa matkustettaessa. Laatikon käyttäminen lemmikkisi kuljettamiseen on lisäetu, jos hän on jo tottunut tähän ympäristöön koulutuksessa ollessaan. (https://triptek.eu/kategoria/matkatuotteet-lemmikeille/muoviboksit/)


Turvavyöt ja valjaat: Lemmikkien turvavaljaita, turvavöitä on saatavana erikokoisina, ja niitä on saatavana eri turvaominaisuuksilla. Kokeile ja sovita ne yksinkertaisesti lemmikkisi ylle ja kiinnitä paikalleen, jolloin lemmikkisi
on turvallista istua etu- tai takaistuimella tai tavaratilassa.
(https://triptek.eu/kategoria/matkatuotteet-lemmikeille/valjaat/)
(https://triptek.eu/tuote/boogie-turvavyokytkos-musta/)


Kantolaukku: Lemmikkieläinten kuljetuslaukku, kantolaukku on kannettava ja kevyt vaihtoehto metallilaatikolle, ja se on helppo pakata ja on kevyt kuljetettava.
(https://triptek.eu/kategoria/matkatuotteet-lemmikeille/kantolaukut/)


Tavaraportti, tai kuljetushäkki:

Jos koirasi haluaa istuatavaratilassa,
suositeltavaa on asentaa tavaratilan kuljetushäkki tai tavaraportti, jotta estetään heidän hyppiminen auton etusituimille, täten häiriten kuljettajan ajoa. Kuljetushäkki tai tavaraportti suojaa myös koiraasi ja matkustajiasi vahingoilta onnettomuuden aikana, koirasi on silti kiinnitettävä turvavaljaan tai turvavyöhön. (https://triptek.eu/kategoria/matkatuotteet-lemmikeille/autoilu/)

Voivatko koirat matkustaa auton etuistuimella?


Koirat voivat matkustaa auton etusituimella, mutta sinun on kuitenkin kytkettävä pois päältä matkustajan puoleinen turvatyyny ja siirrettävä istuin mahdollisimman taaksepäin.


Automatkailun parantaminen lemmikkisi kannalta;


Ajoneuvossa matkustaminen voi olla lemmikkisi kannalta haastavaa, auton liikkeet saa heidät stressaantumaan ja ahdistumaan, sekä mahdollisesti voimaan pahoin. Anna lemmikkisi tottua olemaan liikkuvassa autossa, joten on parasta totutella koirasi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo osana alkukoulutusta. Parasta on, että koirasi näkee ikkunasta matkoilla, tai jos lemmikkisi on altis autossa pahoinvoinnille, anna heidän olla mielellään kasvot eteenpäin. Automatkailuun voidaan koira totutella, alkaen lyhyistä matkoista ja jatkamalla pitempiin automatkoihin. Herkut voivat auttaa tekemään näistä uusista kokemuksista positiivisia ja vahvistaa lemmikkisi hyvin käyttäytymistä.


Koiran kanssa auto matkustamisen suositetut toimenpiteet;
-Kiinnitä lemmikkisi joko turvavyöllä, valjailla, kuljetuslaatikkoon tai kuljetushäkkiin ajon ajaksi.
-Ota runsaasti vettä ajomatkalle, jotta lemmikkisi pysyy viileänä. Auton lämpötila voi lämmetä nopeasti kesällä.
-On hienoa, että ilmastointi on päällä niin kauan kuin se ei puhalla suoraan lemmikkisi kasvoihin, tai avaa ikkuna hieman, mutta älä liikaa, jotta lemmikksi ei hyppää ulos liikkuvasta autosta.
-Pysähdy säännöllisesti pitkillä automatkoilla, jotta lemmikkisi voi venyttää jalkojaan, nesteyttää ja tehdä tarpeensa.
-Varmista, että koirallasi on tutut aktivointilelut mukana, olipa kyseessä sitten lempilelu tai viltti. Tämä auttaa pitämään heidät rentona koko automatkan ajan.
-Jos lemmikkisi kärsii autopahoinvoinnista, ota yhteyttä eläinlääkäriisi, joka voi määrätä matkalääkkeitä.


Automatkalle lemmikin kanssa lyhyt muistilista:
-Anna koirasi matkustaa kesäisin tarvittaessa pää ulos työnnettynä avoimesta auton ikkunasta.
-Älä jätä matkustajan turvatyynyä päälle, jos he matkustavat etuistuimella.
-Älä ruoki lemmikkiäsi ennen automatkaa.
-Älä koskaan jätä koirasi kesällä autoon – ajoneuvo lämpenee sisältä nopeasti ja voi aiheuttaa lemmikkisi ylikuumenemisen, mikä voi olla kohtalokasta.

Päävalikko