Matkaturvallisuus – Turvallisuus matkoilla – Turvallisuusopas matkalle

Matkailu voi olla jännittävä, silmiä avaava kokemus. Seikkailun ja matkailun jännitykseen on helppo tarttua. Älä kuitenkaan unohda matkallasi turvallisuutta ja turvallisuus näkökohtia ollessasi ulkomailla matkoilla. Alla olevissa matkaturvallisuus ohjeissa kuvataan hyviä käytännön ohjeita turvallisuutesi, tietoturvallisuuden, fyysisen turvallisuuden sekä yksityisyyden suojasi varmistamiseksi, kun matkustat ulkomaille.

Tutki ja tutustu ennen matkaa matkakohteeseesi huolella.

1. Tunne matkakohteesi

Tutustu matkakohteeseesi perusteellisesti ennen lähtöä, saapumistasi. Lue matkustajien arvioita netistä ja kysy paikallisilta saadaksesi tietoa turvallisimmista alueista, majoituspaikoista ja rikollisista. Tarkista ulkoministeriön verkkosivustolta maakohtaiset tiedot. Toinen tärkeä matkustamisen turvatoimi on tietää, kenelle hätätilanteessa soittaa. Hanki lähimmän suurlähetystön tai konsulaatin, poliisiaseman ja muiden paikallisten hälytyslaitosten yhteystiedot.

Matkakohteessa perillä kannattaa yrittää sulautua paikallisen väestön sekaan ulkoasullisesti.

2. Älä kiinnitä huomiota itseesi

Ihmiset, jotka näyttävät olevan kotoisin muualta, ovat erityisen alttiita rikoksille, joten yritä sulautua joukkoon niin paljon kuin voit. Valitse huomaamattomat vaatteet, jotka eivät herätä huomiota. Ole hillitty katsoessasi karttoja ja lähesty paikallisia ihmisiä varovasti, jos tarvitset ohjeita tai neuvoja. Harkitse myös arvotavaroiden, seteleiden, passin sijoittamista rahavöihin jne sekä muihin turvavarusteisiin, jotka vaikeuttavat taskuvarkaiden rahan ja muiden henkilökohtaisten tavaroiden varastamista.

Ota kopiot tärkeistä matkadokumenteista sähköisenä että paperisena matkallesi.

3. Kopiot tärkeistä asiakirjoista

Et koskaan tiedä, milloin saatat tarvita kopion passistasi, ajokortistasi tai muusta henkilöllisyystodistuksesta. Skannaa nämä asiakirjat ja tallenna ne verkkoon ja tulosta useita paperikopioita. Tällä tavalla et joudu etsimään oikeaa dokumentaatiota, jos sinun on palattava kotiin. Passi on hyvä suojata aina matkoilla RFID passinsuojuksella, tilaa täältä.

4. Pidä ystäväsi ja perheesi ajan tasalla

Ei ole väliä, oletko lähdössä viikonloppumatkalle tai kuukauden pituiselle kansainväliselle kaukomatkalle, on aina hyvä idea kertoa ystäville tai perheelle kotiin. Ennen kuin lähdet, lähetä kopio matkasuunnitelmastasi muutamille luotettaville henkilöille, jotka voivat seurata olinpaikkaasi. Tarkista säännöllisesti kontaktiesi kanssa, jotta he tietävät, että olet siellä, missä sinun pitäisi olla. Käytä älypuhelimesi sijaintitietoa aktiivisena, toki matkakohteesta riippuen.

Julkinen WI-FI verkko on haavoittuvainen varkaille.

5. Varo julkista Wi-Fi-yhteyttä

Älä anna internetin käyttömukavuuden hämärtää harkintaasi. Kun käytät julkista Wi-Fi yhteyttä, hakkerit, jotka haluavat varastaa arvokkaita tietoja, voivat päästä käsiksi tietoihisi, mukaan lukien luottokortti- tai sosiaaliturvatunnukset. Jos tarvitset langatonta Internet-palvelua, luo mahdollisesti virtuaalinen yksityinen verkko (VPN), jonka avulla voit käyttää Internetiä turvallisesti matkoillasi.

”Älä häiritse” -kyltti huoneen oveen, vaikka olisitkin ulkona hotellistasi.

6. Suojaa ja turvaa hotellihuonettasi, majoituspaikkasi

Vaikka hotellissasi olisi käytössä vahvat turvatoimet, voit tehdä huoneestasi turvallisemman erilaisilla toimenpiteillä. Lukitse ja lukitse ovi ja pidä ikkunat kiinni. Voit ostaa jammerin, joka on kannettava laite, joka liukuu oven alle toista suojakerrosta varten. Yritä antaa vaikutelma, että olet huoneessasi, vaikka olet poissa, esimerkiksi aseta Älä häiritse – ”Do not disturb” -kyltti hotellihuoneen, risteilyhytin kahvaan sekä pitämällä kaihtimet tai ikkunat kiinni. Älä päästä vieraita huoneeseesi, vaikka he sanoisivat työskentelevänsä hotellissa. Voit aina soittaa vastaanottoon tarkistaaksesi, onko hotellin henkilökunta määrännyt jonkun tulemaan huoneeseesi.

Tarkkaile säännöllisesti matkustusympäristöäsi, ehkäiset epämiellyttäviä yllätyksiä matkalla.

7. Ole tietoinen ympäristöstäsi

Älä anna valppauttasi herpaantua vaikka käyttäessä säännöllisesti some kanavia. Pidä koko ajan silmällä henkilökohtaisia matkatavaroitasi ja käytä hyvää harkintaa puhuessasi tuntemattomien kanssa. Suurin osa matkustamisen ilosta on sen tarjoamat mahdollisuudet tavata uusia ihmisiä ja oppia heidän kulttuureistaan. Mutta jos joku lähelläsi käyttäytyy epäilyttävästi tai tunnet olosi epämukavaksi, poistu alueelta välittömästi. Näiden vinkkien noudattaminen voi auttaa sinua matkustamaan turvallisesti, mutta riippumatta siitä, kuinka moneen varotoimiin ryhdyt, odottamattomia voi aina tapahtua. Pysyt paremmin suojattuna matkavakuutuksella ja saat mielenrauhan missä tahansa menetkin.

Lue myös muita ilmaisia oppaita matkailijalle, matkailijan pakkauslista pakkaamisen avuksi täältä.

Matkailijan sähkö-oppaan voit lukea täältä ilmaiseksi.

Päävalikko