Vammaisten, iäkkäiden sekä liikuntarajoitteisten ilmaiset palvelut kotimaan lento-asemilla

Vammaisten, iäkkäiden sekä liikuntarajoitteisten ilmaiset avustajapalvelut kotimaan lentoasemilla. Jos olet kehitysvammainen, näkö- tai kuulovammainen, iäkäs/vanhus tai olet liikuntarajoitteinen, saat apua liikkumiseesi ilmaiseksi lentoasemalla. Jos liikkumiskykysi on heikentynyt esimerkiksi vanhuuden tai vamman vuoksi, olet oikeutettu maksuttomaan erityisapuun lentoasemilla ja lentokoneissa. Paras tapa varmistaa, että saat tarvitsemaasi apua, on ilmoittaa tarpeistasi asianomaiselle lentoyhtiölle ja lentoaseman operaattorille etukäteen. Lentoaseman operaattorien
(Suomessa, Finavia) avustajat auttavat sinua liikkumaan ja toimimaan lentoasemalla. Lennon aikana avustaja-apua antaa lentoyhtiö.

Kotimaan lentoasemilla saa ilmaiseksi avustaja-apua liiikuntarajoitteisille, vanhuksille tms.

Lento-aseman avustajapalvelun varaaminen/tilaaminen

Avustajapalvelun voit varata ennakkoon kun teet matkavarausta matkatoimistoltasi, lentolipun myyjältä tai lentoyhtiöltäsi, viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöäsi. Ilmoita samalla, mukanasi olevat apuvälineet, kuten pyörätuolit, rollaattorit tai hengitys- ja happilaitteet. Avustajalle ilmoittautuminen lentoasemalla Kun saavut lentoasemalle, ilmoittaudu ensimmäiseksi lentoasemalla avustajalle. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on monia kutsupisteitä, joiden avulla saat puheyhteyden avustajalle. Kutsupisteitä on pysäköintihalleissa, terminaalien edustoilla, lähtöselvitysalueella sekä lentoaseman juna-asemalla.

Suorita avustajapalvelun varaaminen ja tilaaminen ennakkoon, jo matkavaraustasi tehtäessäsi.

Finavian muilla kotimaan lentoasemilla ilmoittautumisen voi tehdä lähtöselvityksessä, paitsi; – Ivalon lentoasemalla ilmoittaudu neuvontaan. – Vaasan ja Ahvenanamaan Maarianhaminan lentoasemilla ilmoittautumispiste sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä. – Kemi-Tornion lentoasemalla ilmoittautumisen voi suorittaa myös invapysäköintipaikalla.

Avustaja auttaa lentoasemalla siirtymisiin matkustamon istuimeen saakka, myös samoin palatessasi koneen laskeuduttua, matkustamosta terminaaliin, seuraavaan matkasiirtymän alkupisteelle takseille, bussilaitureille jne.

Lentoasema avustajan saattotehtävät

Avustaja avustaa sinut lentokoneen istuimelle asti. Kerro avustajalle erityistarpeesi, mikä on paras tapa nostaa, laskea tai siirtää sinut tms. Kun palaat matkaltasi/lomaltasi, autamme koneen laskeuduttua lentoasemalle ja avustaja saattaa sinut lentokoneesta terminaaliin, ja lento-aseman pysäköintialueelle, bussilaitureille, juna-asemalle tai takseille, mikä kulloinkin on seuraavan siirtymämatkasi alku.

TARVITSEKO APUVÄLINEITÄ MATKALLESI ARJEN ASKAREISIN, PUKEUTUMISEEN TAI LIIKKUMISEN AVUKSI? TILAA APUVÄLINEITÄ MATKALLE TÄÄLTÄ.

Matkustaja avustuspalvelut Suomen ulkopuolella.

Samanlaisia matkustajien oikeuksia sovelletaan myös muissa maissa, mukaan lukien EU ja Yhdysvallat. Monissa osissa maailmaa ei kuitenkaan ole saatavilla vastaavia oikeuksia. Apu voi olla maksullinen tai sitä ei ole saatavilla ollenkaan. Suorita ennen matkaa tiedustelu saatavuus matkakohteesi avustaja palveluista lentoyhtiöstäsi ja/tai kohdemaasi lentoasema operaattorilta.

Myös Suomen ulkopuolisilla lentoasemilla on saatavissa avustajapalveluita, tiedustele lentoyhtiöstäsi, tai kohdemaasi lentoasema operaattorilta ennen matkaasi.

Liikumisen avun tarpeessa olevien matkustajien
turvatarkastus

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on liikuntarajoitteisille ihan oma turvatarkastuslinja, jonka tunnistat helposti Assisted -merkistä. Matkustajat, joilla on pyörätuoli tai muita apuvälineitä, turvatarkastetaan aina käsin. Pyörätuolin ohjainyksikkö, ohjainboksi on hyvä irrottaa sekä kuljettaa käsimatkatavaroissa, jottei se häviä tai vahingoitu kuljetuksen aikana. Matkustajat, joilla on osa- tai kokoproteesi tai kipsi, turvatarkastamme erityisellä laitteella. Ilmoita
proteesistasi tai kipsistäsi turvatarkastajalle. Suomessa proteesista ei tarvita ortopedin todistusta, mutta sellaista saatetaan vaatia ulkomailla. Matkustajien, joilla on opaskoira, on hyvä huomata, ettämyös opaskoirat turvatarkastetaan.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on liikuntarajoitteisille ihan oma turvatarkastuslinja.

Invapysäköinti Suomen Finavian lento-asemilla

Kaikilla Finavian lentoasemilla on maksuton invapysäköinti. Katso lisätiedot lentoasemasi kotisivuilta. Kaikilla lentoasemilla on käytössä inva-WC:t. Lisätietoja antaa kotimaan lentoasemia operoiva Finavia.

Lentoasemilta liikkumisvälineitä matkustajien käyttöön

Lentoasemalla on pyörätuoleja ja muita liikkumisvälineitä niiden matkustajien käyttöön, jotka joutuvat luopumaan omasta liikkumisvälineestään lähtöselvityksessä. Liikkumisvälineen voi pyytää käyttöönsä myös matkustaja, joka katsoo tarvitsevansa terminaalissa liikkumiseen apuvälinettä,
mutta ei tarvitse lentoaseman järjestämää avustajaa. Voit antaa palautetta avustettavien matkustajien palveluista suoraan lentoyhtiölle tai lento-asemia
operoivalle Finavialle. Lisätietoja antaa kotimaan lentoasemia operoiva Finavia.

MYÖS MATKAKOHTEESSASI ON HYVÄ OLLA MUKANA APUVÄLINEITÄ ARJEN ASKAREISIIN, RUOKAILUN ATERIOINNIN AVUKSI SEKÄ LIIKKUMISEEN JA PUKEUTUMISEEN. TILAA APUVÄLINEET MATKOILLE TÄÄLTÄ.

MITÄ APUVÄLINEITÄ TARVITSET MATKALLESI, JOS SINULLA ON LIIKUNTARAJOITTEISUUTTA ? LUE ILMAISEKSI BLOGIMME TÄÄLTÄ.

Päävalikko