Hygienia vinkit työmatkoille

Niin nopeasti kuin uusi koronavirus leviääkin, tautien torjunta- ja ehkäisykeskukset, THL sekä hallitus ovat rajoitussuosituksilla rajoittaneet matkustamisen, kaupan, apteekin sekä vain tarvittaessa työmatkaan. Mikä tarkoittaa, että käytämme edelleen mahdollisesti julkista liikennettä, käytämme takseja, metroa, busseja sekä nousemme juniin mikäli ne liikkuvat. Mutta mitkä ovat parhaat käytännöt hygienian kannalta matkustamiseen lukemattomien muiden ihmisten keskuudessa päivä päivältä?

Ensimmäinen asia, että jos olet terve, voit matkustaa. Jos tunnet olevasi kipeä tai flunssainen, tunnet hengenahdistusta tai kuumeinen olo, älä matkusta, jää kotiin! Jos sinulla on sairaus tai kipeä olotila, sinun ei tulisi olla alueilla/tiloissa, joka voi vaikuttaa muihin ihmisiin, jää siinä tapauksessa kotiin.

Toinen neuvo ihmisille, jotka joutuvat rajoituksista huolimatta matkustamaan, jotka ovat huolissaan työmatkasta koronaviruskriisin aikana, on ”pese kädet”, ”käytä käsidesiä” tai yksinkertaisesti välttää julkisia liikennevälineitä. Useimmilla työntekijöillä ei ole mahdollista välttää käyttämästä julkista liikennettä, joten mitä voimme tehdä välttääksemme sen tarttumisen matkalla töihin?

Koronavirus, kuten virukset, voivat elää pinnoilla mahdollisesti 8-12 tuntiin, joten työmatkallasi voi olla bakteerin tartunta mahdollisuus. Mitä terveet ihmiset, jotka joutuvat pakostakin matkustamaan, voivat tehdä välttääkseen koronaviruksen tarttumisen.

Jokaisen, joka näkee selvästi sairaan henkilön matkalla tai epäilee sellaisen olevan lähiympäristössä, tulisi olla mahdollisimman kaukana toisistaan ja varmistaa 100 prosenttisesti, että et varmasti kosketa kasvojasi. Sinun tulisi pitää kourallinen välttämättömyys hygienia tarvikkeita käden ulottuvilla. 

1. PESE KÄDET

Olet kuullut tämän aikaisemmin, mutta ehkä tarvitset jatkuvia huomautuksia, että muistat tehdä sen säännöllisesti ja tunnollisesti.

Saippua ja vesi toimivat parhaiten, ja antibakteeriset käsigeelit ovat toimivia, jos sinulla ei ole käsipesun mahdollisuutta, mutta ne eivät ole yhtä hyviä.”

2. VÄLTÄ SYÖMISTÄ JA JUOMISTA JULKISSA LIIKENNEVÄLINEISSÄ, IHMISJOUKOISSA

Ei ole väliä kuinka nälkäinen olet, älä syö aamiaista tai työpaikan jälkeistä välipalaa matkalla kotiin tai työpaikalle julkisilla kulkuneuvoilla – odota, kunnes olet kotona, työpaikalla ja voit pestä kädet.

Virus leviää pisaroiden kautta, ja jos kosket tartunnan saaneita pintoja esim työmatkalla, bussissa, taksissa ja kosketat sitten suutasi tai kasvojasi, voit saada viruksen.

3. KÄYTÄ KERTAKÄYTTÖISIÄ KÄSINEITÄ

Käytä kertakäyttöisiä käsineitä. Julkisissa tiloissa, liikennevälineissä kuten bussi, taksi tai juna, ei ole aina mahdollisuutta pestä käsiäsi saippualla ja vedellä, joten jos olet todella huolestunut, voit valita käytettäväksi kertakäyttöisiä käsineitä ja pestä kädet heti, kun sinulla on pääsy käsipesuun. Tällä tavoin kätesi ovat puhtaat, kun olet poistanut käsineet, käytä vielä käsidesiä sekä käsipesua. Jos käytät tavallisia hansikkaita, pese ne käytön jälkeen.

4. SUOJAMASKIN, HENGITYSUOJAIMEN KÄYTTÖ

WHO: n mukaan on suositeltavaa käyttää suojanaamaria julkisesti, jos epäilet saaneesi tartunnan tai joku hoitamasi henkilö on, jolloin neuvo on pysyä kotona aina kun mahdollista. Lue myös ilmainen oppaamme kertakäyttömaskin, kasvomaskin oikeaan käyttöön, lue ilmainen käyttö-oppaamme täältä.

Paras keino ehkäistä tartunnan leviämistä on, että pysy kotona!

Päävalikko