LOMAILIJAN MUISTILISTA KESÄLOMALLE –
Kesäloma mikä mainio mahdollisuus seikkailuihin, kiireettömiin nautinnollisiin aamupala aamuihin ja rentoutumiseen! Kesälomat ja kesäkuukaudet lähestyvät siten ajatukset siintävät jo kesän tulevissa mökki – ja loma suunnitelmissa, toiset lähtevät sukuloimaan tai matkailemaan kotimaassa, saattaapa vielä koronasta huolimatta osa pakata matkalaukut ja matkustaa ulkomaillekin. Matkakohteesta riippumatta kesäloma tarkoittaa monesti pidempää poissaoloa kotoa, jolloin sekä murtovarkaille tarjoutuu mahdollisuuksia että riski kodin teknisten laitteiden ongelmien tai vikojen aiheuttamista vahingoista on suurempi. Myös terveys- ja hygienia ohjeistus on näinä aikoina noussut yhä tärkeämpään osaan lomallakin. Ennen kuin lähdet, valmistele myös koti siistiin ja turvalliseen lomakuntoon, niin voit nauttia ja rentoutua kesälomalla turvallisin ja huolettomin mielin!
1. Aloita lomavalmistelut rentoutumalla
Jos stressi painaa, työt meinaavat kasautua ja ovella kolkutteleva kesäloma kohottaa sykettä, on aika painaa jarrua ja noudattaa lomailijan muistilistan ykköskohtaa. Kokeile rentoutumisharjoituksia töiden jälkeen: heittäydy vaikkapa sohvalle lue vaikka kirjaa ja keskity hengitykseen, suorita samalla vaikka hengitysharjoituksia. Tee miellellään kehoa ja mieltä rauhoittavia suorituksia, kuten joogaa tai tehdä pitkiä lenkkejä metsän rauhassa, nämä auttavat mielenrauhan saamisessa. Jos ajatus taas karkaa työasioihin, yritä työntää mielessäsi ne taka-alalle ja keskity meneillä olevaan hetkeen.
2. Kuunnelkaa toistenne loma toiveet ja keskustelkaa
Suosittelemme aloittamaan yhdessä loman tarkemman suunnittelemisen jo tänään. Miettikää, mitä toiveita sinulla on ja kysele muilta perheenjäseniltä ja lähipiiriltä millaisia seikkailuja, kokemuksia sekä elämyksiä he toivovat kesälomalleen. Suosituimmat hotellit, majoitukset, mökit, asuntovaunut, matkailuautot sekä mahdolliset lennot ja laivaristeilyt ja muut tapahtumat varataan nopeasti loppuun, joten nyt on aika toimia myös niiden suhteen.
3. Laatikaa lomabudjetti ja noudattakaa sitä
Tee realistinen lomabudjetti ja laadi taloussuunnitelmat sen mukaan. Tutkimuksen mukaan 18–65-vuotiaat suomalaiset suunnittelevat kuluttavansa kesälomaan noin 1400 euroa. Keskustelkaa ja laskekaa yhdessä tarkat menot ja tulot lomienne aikana, se auttaa hahmottamaan loman kulurakennetta. Lomanne aikan kannattaa myös varautua yllätyskuluihin, joka voi sekoittaa lomabudjetin. Muistakaa erityisesti ottaa vakuutukset lomanne ajaksi sekä tarkistaa koti- ja muut vakutuukset.
Lomalle kanttaa varata hätäkassa, tilanteiden muttuessa nopeasti, sekä varmistaa että luottokortit ovat voimassa lomasi ajan.
Ulkomaille matkustattessa, myös kohdemaan valuuttaa käteisenä mukaan lomalle.
4. Matkadokumentit sekä matkustusilmoitus
Jos koronasta huolimatta päädytte ulkomaille. Ulkomaille matkustaessa suositellaan tekemään matkustusilmoitus. Ulkoministeriö pystyy ottamaan matkustusilmoituksen tehneisiin yhteyttä hätätapauksissa ja kriisitilanteissa. Muista kansainvälinen ajokortti, jos aiot ajaa minkäkokoista autoa tahansa reissusi aikana. Passi, jos matkustat ulkomaille, varmista, että passisi on voimassa vähintään 6 kuukautta viimeisen lennon jälkeen.
5. Opetelkaa pakkaamaan oikein, kevyesti sekä tiiviisti.
Opettele pakkaamaan kevyesti. Et varmasti tarvitse 20 kiloa tavaraa viikon reissulle mukaan, toki riippuu siitä menetkä lentämällä vai autolla tai asuntovaunun kanssa. Samaa paitaa tai housuja voi käyttää useamminkin kuin kerran. Mitä vähemmän sinulla on kannettavaa, sitä mukavampi on matkustaa. Jos jotain tärkeää uupuu, voit ostaa sen matkakohteestasikin. Muista matkailijan pakkauslista sivuiltamme ilmaiseksi: https://triptek.eu/matkailijan-pakkauslista.
6. Järjestele koti ja kodinympäristö lomakuntoon turvallisesti
Kerro naapureille poissaolostasi ja pyydä heitä tarkkailemaan asuntoasi. Mikäli olet pidempään poissa, kannattaa pyytää, että naapuri tai tuttava käy asunnossasi aika ajoin varmistamassa, ettei sisällä ole mitään vahinkoja. Tee sanomalehdelle jakelunkeskeytys tai ohjaa lehti kesäosoitteeseesi, jotta postilaatikko ei täyty liiaksi. Laita postilaatikkoon ”ei mainoksia” -tarra. Älä siivoa pihaa liian siistiksi, vaan jätä esimerkiksi leluja tai puutarhatyökaluja pihalle, jotta näyttää siltä, että asukkaat olisivat paikalla. Jätä asunto muutenkin asutun näköiseksi. Verhot voi jättää osittain auki ja sisälle voi ajastaa jonkin valon syttymään hämärän aikaan. Pyydä tuttavaasi tai naapuriasi leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan pihakukat pidemmän poissaolon aikana. Voit vastavuoroisesti hoitaa naapurin pihaa heidän lomaillessaan. Tai palkkaa naapurin nuori tähän hommaan! Tarkista, että pesukoneen ja astianpesukoneen hanat ovat kiinni. Ennen pidempää poissaoloa on myös hyvä tarkistaa, ettei vessanpönttö valuta, sillä vuotava vessa aiheuttaa vähintään ison vesilaskun. Irrota televisio, kahvinkeitin, tietokone sekä muuta sähkölaitteet virtalähteestä. Älä kerro sosiaalisessa mediassa, että lähdet lomalle ja asuntosi jää tyhjilleen. Varmista, että palovaroittimesi toimii. Hälyttävä palovaroitin kuuluu usein naapuriin asti ja apu ehtii ajoissa perille.
7. Sairastumisen ehkäisy lomalla, kotimaassa, mökillä sekä ulkomailla
Lomalle lähitessä kannattaa varautua ennalta yleisimpiin kesähaavereihin, voi lomalla sitten keskittyä totaalisen katastrofiajattelun sijaan rentoutumiseen. Auringon haitalliselta uv-säteilyltä on tärkeää suojautua huolella. Parhaiten säästät hipiääsi suojaamalla itsesi vaatteilla sekä aurinkovoiteella. Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 20. Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen sekä kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Muista siis juoda riittävästi vettä, vaikka et tuntisikaan oloasi janoiseksi. Jos harrastat liikuntaa lomalla, aktivilomalla, muista nauttia entistäkin enemmän vettä/kivennäisvettä. Turistiripulin ehkäisyyn kannattaa muistaa seuraavia ohjeita; Pese kätesi ennen ruokailua tai ruoan käsittelyä sekä aina vessareissun jälkeen. Voit myös puhdistaa kädet käsiin hierottavalla desinfiointiaineella, joka kulkee kätevästi mukana käsilaukussa. Maitohappobakteerivalmisteet ovat monelle erinomainen keino auttaa vatsaa pysymään tasapainossa. Kuuri on hyvä aloittaa jo pari päivää ennen matkalle lähtöä ja jatkaa aina loman yli. Kannattaa välttää epämääräisten katuravintoloiden houkutuksia ja majoneesipohjaisia salaatteja. Myös kaikki kylminä tarjottavat ja pakkaamattomat ruoat, esimerkiksi jäätelö, ovat alttiita pilaantumiselle. Tiedustele majoituskohteestasi vesijohtoveden puhtautta ja juo tarvittaessa vain pullotettua vettä. Ota matkalle/lomalle mukaan ensiapulaukku sekä peruslääkesetti, kuten kipu ja särkylääkkeet, haavanhoito, ripulilääkitys jne.
Korona aikana kannattaa muistaa myös varata kaikille suojamaski/hengityssuojain, käsidesi, vinyylikäsineet aina mukana lomalla.
Hoida aikuisten ja lasten rokotukset kuntoon ennen lomaa jos esim matkustat ulkomaille, muista myös lemmikkien rokotukset.
Ajankohtaista infoa matkatarvikkeista, matkatavaroista ja matkalaukuista, repuista myös facebook sivullamme. www.facebook.com/triptek.eu