Mistä saan koronapassin matkalle? Matkustaminen Koronapassin kanssa.

Matkustaminen kasvaa tasaisesti jälleen, mutta etenkin ulkomaille matkustaminen vaatii edelleen tavallista enemmän selvitystä ennen matkan alkua. Helpointa matkustaminen on molemmat koronarokotteet ottaneille.

Joululomat kasvattavat matkailua niin kotimaassa ja yhä useampi uskaltautuu matkustamaan jälleen myös ulkomaille.
Lentoyhtiöiden mukaan lentomatkustaminen on kasvanut selvästi ja erityisesti täyden rokotussarjan saaneiden ihmisten matkustaminen on helpottunut.


Ulkomaille matkustavan on kuitenkin varattava ohjeiden ja ehtojen selvittämiseen tavallistakin enemmän aikaa. Kokosimme vinkkejä reissuun aikovalle tai matkaa suunnittelevalle. Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen ja lähteä Suomesta. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Koronatodistus ja koronapassi matkalle?


EU:n koronatodistuksella on kaksi käyttötarkoitusta. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä käytetään myös matkustaessa. Voit ladata sen puhelimeesi, ottaa kuvakaappauksen tai tulostaa pdf muodossa Omakannasta.

Jos et saa itse ladattua tai tulostettua todistusta Omakannasta tai sinulla ei ole mahdollista valtuuttaa toista henkilöä käyttämään Omakantaa, voit tällöin pyytää paperisen todistuksen omasta terveysasemaltasi.

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista.


Todistusta tarvitaan, kun matkustat ulkomaille. Todistusta tarvitaan myös silloin, kun esim kohdemaasi viranomaiset ovat asettaneet alueellisia koronarajoituksia. Tällöin todistuksella pääset sisälle tilaisuuksiin ja tapahtumiin koronarajoitusten piirissä olevalla alueella.

Omakannasta Koronapassi


Todistuksen saa Omakannasta noudattamalla seuraavia ohjeita:

Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulla omalla tunnistuksen mahdollistavalla välineellä, kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”, ”Avaa testitulostodistus (pdf)” tai ”Avaa sairastamistodistus (pdf)”. Jos todistus on saatavilla, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Tallenna pdf-tiedosto laitteellesi tai tulosta se paperisena itsellesi valmiiksi.
Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset näyttää sitä.

Lataa Koronpassi puhelimeesi tai tulosta pdf muodossa ja ota mukaan matkalle.

Mitä ohjeita ja sääntöjä lentoasemalla?


Tarkista maahantulo-, koronatesti- ja karanteenimääräykset kohdemaasi viranomaisilta ja omalta lentoyhtiöltäsi. EU:n koronarokotustodistus, koronatestitulokset ja todistus sairastetusta koronataudista ovat saatavilla Omakannassa.
Tarkista aina ennen matkaa matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan voimassaoleva passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja, kasvomaskeja, koska lentoasemilla vaaditaan ja valvotaan sen käyttöä. Tutustu ennen matkaa myös kohdemaasi terveysviranomaisten ohjeisiin, sekä lentoyhtiön sekä lentoasemilla käytettäviin korona sääntöihin ja ohjeisiin. Suositellaan tekemään lähtöselvitys jo kotona, ennen lentoasemalle menoa.


Huom! Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa. Oireiden ilmettyä ole heti yhteydessä oman alueesi terveyskeskukseen lisäohjeistusta varten.

Varaudu siihen että koronapassia kysytään useissa paikoissa matkasi aikana.


Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta koko matkasi ajan, pese aina kädet kun mahdollista sekä käytä käsidesiä. Pidä riittävä turvaväli lentoaseman check-innissä sekä turvatarkastuksissa muihin matkustajiin ja henkilökuntaan. Seuraa tarkasti lentoaseman
kuulutuksia ja huomiokylttejä.

Noudata lentoyhtiön sekä lentoaseman henkilökunnan ohjeita. Suositellaan käyttämään itsepalveluautomaatteja lentoasemalla, jos sinulla on lentokoneen ruumaan meneviä matkatavaroita tai olet tekemässä lähtöselvityksen lentoasemalla. Lasten maskien käytöstä; tarkista ohjeistus lentoaseman sivuilta tai lentoyhtiöstä. Tilaa kasvomaskit matkalle täältä.

Finavian mukaan pandemian takia palvelupisteissä on mahdollisesti jonoja muuttuneiden käytäntöjen ja lisätarkastuksien vuoksi. Tämänkin vuoksi lentoasemalle on syytä mennä ajoissa, lentoyhtiöiden mukaan vähintään kaksi tuntia aiemmin.


Lue lisää matkustusohjeistuksesta THL:n ja Tullin sivuilta, lentoyhtiösi sekä lentoaseman sivuilta sekä tarkista aina ennen matkaa myös kohdemaasi korona ohjeistukset ja rajoitukset.

Lue myös mitä kosmetiikka mukaan lennolle. Ohjeet täältä.

Lue myös kuinka kasvomaskia käytetään oikein. Ohjeet täältä.

Päävalikko