Matkalle lähtijä, huomioithan nämä asiat ja matkustusrajoitukset

Minne Suomesta voi matkustaa?

Suomen kansalaisella, Suomessa asuvalla on oikeus aina palata Suomeen sekä lähteä Suomesta.

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle ja välttämään matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle.

Noudata erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueille. Ministeriö suosittelee myös välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan eikä matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista.

Jos olet lähdössä matkalle,

  • tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia,
  • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maailman maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia. Pohtiaksesi koronaviruksen kannalta matkustamiseen liittyvää riskiä, voit tutkia koronan ilmaantuvuuslukuja Euroopan tautiviraston sivuilta.

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Tarkista maahantulo-, koronatesti- ja karanteenimääräykset kohdemaasi viranomasilta ja omalta lentoyhtiöltäsi. Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista saa ajankohtaista tietoa maan tilanteesta. EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa 22.6.2021 alkaen.

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta.

EU:n koronatodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa. Kunkin maan käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanne huomioiden. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja ja käsidesiä.

Tarkista, mitä matkatavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista. Sinun kannattaa myös selvittää etukäteen, vaaditaanko kohdemaasi saapuvilta matkailijoilta negatiivinen koronatestitulos.

Koronaohjeiden ja sääntojen noudattaminen lentokentällä

Käytä aina maskia ja/tai visiiriä; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.

  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, ota mukaasi käsidesipullo.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin kanssa matkustajiin ja henkilökuntaan.
  • Seuraa lentoaseman ohjeita ja sääntöjä sekä lentoyhtiöisi matkustusohejistusta. Noudata tarkasti henkilökunnan ohjeita. Tutustu ennakkon jo kotona matkustusohjeisiin THL:n ja Ulkoministeriön sekä lentoyhtiöisi sivustoilla.
  • Käytä itsepalveluautomaatteja, silloin kun mahdollista, jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla.

Kasvomaskin käyttö lentoasemilla

Kasvomaskin käyttö vaatimus kaikilla lentoasemilla, myös kotimaan lentoasemilla.

Voit hankkia suojamaskeja verkkokaupastamme sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalta viimeistään, toki hinnat ovat korkeat lentoasemilla.

Onko mahdollista vaihtaa lentoa Helsinki-Vantaalla tai muussa kotimaan lentokentällä?

Koneen vaihtaminen Helsinki-Vantaalla on sallittua kotimaanlennoille Suomen maahantulonrajoitusten ohjeiden mukaisesti. Tarkista aina vaihto lentoaseman tai matkasi kohdemaan maahantulorajoitukset ja muut mahdolliset testausvaatimukset.

Koneen vaihtaminen ulkomaanlennoille on sallittua seuraavan transit-lentoaseman tai kohdemaan maahantulorajoitusten mukaisesti.

Ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien testaus

Lentomatkustajat ohjataan maahan saavuttaessa lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, josta vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Vaikka sinua ei Helsinki-Vantaalla ohjattaisi terveystarkastusprosessiin, voit silti osallistua Vantaan kaupungin järjestämään maksuttomaan koronavirustestiin.

Kun palaat Suomeen, sinun voi olla pakollista osallistua terveysturvallisuuteen liittyviin toimenpiteisiin, joita voivat olla todistusten tarkastaminen tai yksi tai kaksi koronatestiä.

Suosituksemme mukaan sinun voi olla myös tarpeen välttää vapaaehtoisesti kontakteja, kunnes saat negatiivisen tuloksen maahantulopisteellä tai myöhemmin otetusta koronavirustestistä.

Matkustajilla mukana negatiivinen koronatesti- tai rokotustodistus Suomeen saavuttaessa?

Täytä FINENTRY ennen saapumistasi Suomeen. Finetryn täyttäminen etukäteen nopeuttaa koronatodistusten tarkastusta ja antaa ohjeet maahan saapumiseen.

Riskimaasta saapuvalla matkustajalla on lainmukainen velvoite osallistua terveystarkastukseen, joka sisältää rokotus- ja koronatestitodistusten tarkistamisen. Jos sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä tai olet saanut vain yhden koronarokotuksen, terveystarkastus sisältää myös yksi- tai kaksivaiheisen Covid19-testauksen maahan tullessa ja/tai maahantulon jälkeen. 26.7. alkaen kaikista riskimaista saapuvilta matkusta. Tartuntatautilain väliaikaisten muutosten mukaan Suomeen riskimaista saapuvien tulee pyydettäessä esittää COVID-19-tautiin liittyviä todistuksia ja/tai osallistua pakolliseen terveystarkastukseen koronavirustestiin. Järjestelyt vaihtelevat eri maahantulopisteillä. Maahantulopisteen viranomaiset vastaavat terveysturvallisuustoimista ja ohjeistavat maahan saapuvia. Maahantulon yhteydessä tehtävä koronavirustestaus voidaan järjestää myös oleskelu- tai kotikunnassa. Matkustajilta tarkastetaan koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla Suomeen saavuttaessa.

Kun tulet riskimaasta ja sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, sinulle voidaan tehdä koronatesti terveystarkastuksen yhteydessä. Maahantulon yhteydessä tehtävä testi on sinulle pakollinen.

Jos sinulla ei ole todistusta sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, suosittelemme, että käyt ensimmäisessä testissä jo ennen Suomeen saapumista. Vaikka et saisi erillistä kutsua koronavirustestiin tai -testeihin, sinun on mentävä niihin.

Kun sinulla on riskimaasta saapuessasi todistus enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista otetusta testistä, mutta ei sairastetusta COVID-19-taudista tai saaduista koronarokotussarjasta, sinun tulee hakeutua testiin 3-5 vuorokautta (72-120 tuntia) maahan saapumisen jälkeen. Tämä testi on pakollinen.

Huomaathan, että matkustusrajoitukset muuttuvat jatkuvasti, eli tarkista aina ennen lähtöa matkustus rajoitukset koskien lentoasemaa, lentoyhtiötä, kohdemaatasi sekä saapumista kotimaahasi.

Lue myös ilmaiset hygienia vinkit matkalle täältä.

Kuinka suojaat matkatavarat tartunnoilta, lue ohjeet.

Lue ja lataa matkailijan ilmainen sähkö-opas.

  • Lisätietoja THL:n sivuilta. Katso myös matkustustiedotteet ulkoministeriön sivuilta.
  • Päävalikko